HELLO BUSZ HÍRLEVÉL 2020 szeptember

2020.09.01

Kedves Olvasó! Ön most a hellobusz.hu szeptemberi hírlevelét olvassa. Kiadványunkban igyekszünk hasznos információval és érdekességekkel szolgálni olvasóink számára. A tartalomból: >>Görögországban jártunk, >>Közösségi kezdeményezést indítottunk, >>Milyen segítségre számíthatunk, ha "bajba" kerültünk, >>Fellélegezhetünk 2021.01.01-től? 

A HÓNAP SZÁMA: 0 (nulla) - Várhatóan ennyi külföldi utazás lesz szeptembertől Európa déli régióiba. 

Az egyre növekvő COVID-19 megbetegedések kötvetkezményeként a kormány tervezi, hogy szeptembertől lezárja a határt a kölföldre utazók előtt. Ez sajnso nagyban érinti az amúgy is haldokló személyszállítási üzletágat.  Az autóbuszos vállalkozók nehéz időszakon mennek keresztül, és sajnos a várva várt turizmus beindulás még odázódik ezzel. Ennek ellenére nem adjuk fel.  Továbbra is eltökélt célunk, hogy autóbusz-üzemeltetető partnereinken keresztül a minőségi buszos turizmust képviselve meghatározó szereplői legyünk a hazai személyszállításnak.  

ÉRDEKESSÉGEK

Érdekesség - "Utazgatni jó - utazásimádók csoportja" facebook csoportunk létszáma folyamatosan gyarapszik.

A csoport tagok saját utazási élményeiket oszthatják meg másokkal, utazási ötleteket adhatnak és ezzel kedvet csinálhatnak mások számára az utazáshoz. Bízunk benne, hogy néhány hónapon belül napi gyakorisággal szaporodnak a csoport posztjai és ezéltal egy stabil utazóközösség jön létre.

CSATLAKOZZ TE IS A CSOPORTHOZ!

Információ: - Külföldi utazás előtt még mindig hasznos az EU információs portálja.

Az Európai Unio létrehozott egy új portált, ahol utazás előtt megnézhetjük az éppen aktuális korlátozásokat és szabályokat az adott országra vonatkozóan.

https://reopen.europa.eu/hu/map/HUN 

Érdekesség - Görögországban jártunk

Augusztus első két hetében Görögországban járt a hellobusz csapata. Gondoltuk, hogy majd készítünk jópár fotót arról, hogy hány külföldi busz tartózkodik épp ott, szemben a magyar buszokkal. Hát, nagy csalódás volt. Ahol mi voltunk, alig találtunk a görög rendszámú buszokon kívül más nemzetiségű autóbuszt. Néhány román, lengyel, bulgár és pár magyar autóbuszon kívül mással nem is találkoztunk.....csak egy pár kecskével az Olymposzra menet. Pedig nyaralók voltak jócskán. A tengerparton is és az utcákon is, viszont Ők nagy százalékban görögök voltak. Görög belföldi turisták. Sokuk autóbusszal jött nyaralni. A kormányok intézkedései nyomán elmaradnak a külföldi vendégek, aminek a kárát a vendéglátás is megissza. A szállásunkon 8 apartman volt, de csak mi voltunk egyedül vendégek, a többi üresen állt. Az éttermek egy része bezárt, egy része üresen várta a vendégeket és csak néhány helyen voltak vendégek. Aki régen márt járt Görögországban, annak szörnyű ezt látni. A vendégszeretet viszont szerencsére a régi.......és a görög életérzés is.

Sajnos a vírus odavágott az autóbuszos turizmusnak is. Csak reménykedhetünk, hogy a vállalkozások, akik erre tették fel az életüket, túlélik mindezt. Túléljük mindezt.

   

Érdekesség - Közösségi kezdeményezést indítottunk a Hello Busz facebook oldalunkon

Mint tudjuk, a magyarországi turizmus és a hozzá tartozó kiegészítő ágazatok jelenleg nehéz helyzetben vannak. Elmaradnak a külföldi turisták és a hazai turizmus sem tért még magához. Alacsony kihasználtsággal működnek a szállodák, az éttermek és vendéglátó egységek nagy részében alig van vendég, a kulturális intézmények a fennmaradásukért küzdenek. Ennek ellensúlyozásaként szeretnénk egy ésszerű kezdeményezéssel élni -és kellő fogadtatás esetén azt az illetékesek felé továbbítani-, miszerint a SZÉP Kártya által kínált felhasználási lehetőséget szeretnék kibővíteni úgy, hogy az a csoportos autóbuszos utazásokhoz is felhasználható legyen (pl. kirándulásokhoz). Ehhez nem kellett mást tenni, mint az alábbi kérdést elolvasni és arra válaszolni annak függvényében, hogy utasként, vagy a turizmusban érintettként (buszos vállalkozóként, buszvezetőként, utazásközvetítőként, idegenvezetőként...stb) válaszolok. 

Egyetért-e Ön azzal a kezdeményezéssel, hogy a magyarországi turizmus újraindításának elősegítésére a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) Szabadidő alszámlájának terhére (a jelenleg felhasználható Belvízi személyszállítás és Helyközi vasúti személyszállítás mellett) a Belföldi közúti autóbuszos személyszállítás (TEÁOR'08 49.39) díja is elszámolható legyen? (például SZÉP Kártyával fizethető legyen az autóbuszos kirándulás, sportrendezvényekre történő autóbuszos utazás, színházlátogatás, vagy bármely rendezvényre történő csoportos utazás költsége)

A válaszadók közül mindenki támogatta a kezdeményezést, de mivel a visszaérkezett válaszok száma nem tekinthető reprezentatívnak, ezért tovább lépni sajnos nem tudunk ebben az ügyben. Továbbra is azt gondoljuk, hogy bármilyen kis lépés, ami előre viszi a magyar autóbuszos turizmus újbóli elindulását, az szükséges és nem elvetendő gondolat.  

Érdekesség - Megvizsgáltuk, milyen "segítségre" számíthatunk, ha bajba kerültünk

Összeállításunk készítésénél szerttünk volna teljes körő képet adni a jelenleg rendelkezésre álló támogatásokról (bértámogatás, hitelek, pályázatok), de rá kellett jönnünk, hogy ha a teljességre töekszünk, akkor annak fizikai tartalma meghaladja a hírlevél terjedelmét. Ezért úgy döntöttünk, hogy összeszedjük azokat a forrásokat, weboldalakat, ahol ezeket a támogatásokat el lehet érni és ahol a részletes információk fellelhetőek.

VALI - Vállalkozói Információs oldal:  https://vali.ifka.hu/   (koronavírus helyzet kezelésére kiírt támogatások, hitelek, pályázatok összegyűjtő oldala)

KAVOSZ - Vállalkozásfejlesztési Zrt oldala:   https://www.kavosz.hu/  (Széchenyi Kártya Programhoz kötődő támogatási források)

MFB  Gazdaságélénkítő programja:    https://www.mfb.hu/  

MNB Hajrá Növekedési program:       https://www.mnb.hu/nhphajra 

Széchenyi Turisztikai Kártya (várható indulása szeptember): https://mtu.gov.hu/cikkek/szechenyi-turisztikai-kartya-1778 a turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozások számára lesz elérhető, reméljük a buszosok is ide tartoznak majd

Ezen túlmenően érdemes a saját számlavezető bankunknál is érdeklődni a támogatási és hitellehetőségekről.


Kigyűjtöttük továbbá azokat a lehetőségeket, amelyek egy autóbuszos vállalkozás rendelkezésére állnak jelenleg a kiadásaik csökkentésére. Ezek közül a legfontosabbak szerintünk a következők:

  • Hitel moratórium 2020.12.31-ig
  • Új munkahely teremtő bértámogatás (6+3 hó) munkanélküliek foglalkoztatására
  • Adó elengedés kérelem alapján (az adó 20%-áig, de max. 5 millió Ft-ig, )
  • Adó részletfizetés (6 havi pótlékmentes részletfizetés max. 5 millió Ft adótartozásig)
  • Gérjárművek forgalomból történő ideiglenes kivonása (súlyadót ezen időszakra nem kell fizetni)
  • KGFB biztosításának szüneteltetése az ideiglenes kivonás tartamára

AUTÓBUSZOS HÍREK

Hír! - Fellélegezhetünk-e 2021.01.01-től?...avagy, piacnyitás a közszolgáltatásban

2018.12.22-én megjelent közbeszerzési tenderkiírás alapján (az akkori régiós Volán társaságok területére vonatkozóan) 2021.01.01-től az autóbuszos közszolgáltatás piacnyitására kerülhet sor. Ennek részletei előttünk még nem ismeretesek teljes körűen, de az akkori kiírások megtalálhatók a  https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:571655-2018:TEXT:HU:HTML&src=0&tabId=1 honlapon (pl. a Dél-Alföldi helyközi személyszolgáltatási szerződés kiírása).

Részlet a kiírásból:

"Az autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatás kiterjed:

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye határán belül vagy a megyehatár átlépése esetén 100 km-t meg nem haladó, elővárosi személyszállítási szolgáltatásnak nem minősülő belföldi személyszállítási szolgáltatásokra;

Továbbá a megyei jogú városok és azok 100 km-es vonzáskörzete között végzett személyszállítási szolgáltatásokra;

A legalább 100 km távolságra, a megyei jogú városok között vagy a főváros és a megyei jogú városok közötti eljutási lehetőséget biztosító Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye kapcsolódó országos szolgáltatásokra.

Az autóbuszos közlekedés teljesítménye éves szinten az összes szegmensben kb. 51 700 000 menetrendi kilométer +/- 5 %. A helyközi autóbuszos közszolgáltatásokat a helyi és vasúti közszolgáltatásokkal összehangoltan kell nyújtani."

A hazai legnagyobb autóbuszos érdekképviselet (NiT Hungary) számításai szerint ez régiónként 25-30 darabos járműigényt jelenthet. Persze tudjuk, hogy mindez nem oldja meg az összes autóbuszos vállalkozó problémáját, de legalább ismét egy apró lépés lehet a vírus okozta probléma megoldására.

Hír! - Újraindúlnak a tengeri hajóutak Olaszországban

2020-08-12

Az olasz turizmus beindítása érdekében az olasz kormány augusztus 15-től engedélyezi ismét a turistahajók üzemelését.

Olaszország az elsők között volt, ahol súlyos problémákat jelentett a koronavírus terjedése, az olasz hatóságok pedig már márciusban lezárták a határokat. Az olasz kormány most azt tervezi, hogy újraindítja a nemzetközi vízi turizmust, amelytől azt remélik, hogy külföldi turisták ismét visszatérnek a megszokott olasz látványosságokhoz. Az olasz hatóságok szombattól engedik kikötni a nemzetközi turistahajókat....
Forrás: https://turizmusonline.hu/.../ujraindulnak_a_tengeri_hajoutak_...

Reméljük hamarosan nálunk is beindulhat a vízi turizmus, amihez autóbuszokra lesz szükség.

LEGYÉL TE AZ ELSŐ, AKI ÉRTESÜL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL!