Lehet-e új piac Európában a Sleep Bus utazás?

2021.03.25

A kérdésre a választ nem egyszerű megadni. A világban már van számos példa arra, miként lehet egy hosszú és fáradtságos autóbuszos utazást kényelmessé tenni. Valljuk be, nem mindenki rajong a 20-24 órás utazásnak egy zárt közösségben, magánszféra nélkül. Talán sokan vannak, akik épp emiatt választják a személyautós, vagy a repülős utazást. Pedig számtalan példája van annak, miként lehet kényelmes akár egy hosszú utazás is. Lássunk erre néhány példát:

Első példánk az Amerikában Los Angeles és San Fransisco között rendszeresen közlekedik a hét minden napján az az autóbusz, mely az utazás alatt alvási lehetőséget biztosít az utasok számára. A busz este 11-kor indul és reggel 7-re érkezik meg a cálállomásra.


Az autóbusz egyszerre 23 utast szállít, akik a busz emeleti részén egyszemélyes kabinokban aludhatják végig az utazást. A földszinti részen található "nappali" rész biztosít teret a társasági élethez, beszélgetésekhez, kávézgatásokhoz. Ingyenes wifi és több kényelmi szolgáltatás is jár az utazáshoz.

Az emeleti alvó kabinok sokszor szállodai szobákat megszégyenítő módon tiszták és kényelmesek. Az utazáshoz "kezdőcsomagot" kapunk, mely tartalmaz szemmaszkot, arctörlő kendőt, füldugót és egy "Álomvíz" nevű, alvást segítő vizet. Kapunk továbbá egy cipőzacskót, amibe elhelyezhetjük a cipőnket az alvás során.

A kabin nem túl nagy (kb. 200cm*90 cm), de kényelmes tartózkodást biztosít az utazó számára. Külön szellőzővel, függönnyel, elektromos csatlakozókkal és lámpával van ellátva a kényelmes utazást biztosítva.

Az alábbi rövid videó bemutatja nekünk, hogy milyen is lehet egy utazás ezen az alvóbuszon.

Ez az alvóbusz-szolgáltatás Los Angeles és San Fransisco között 115 dollárba kerül egy fő részére. Röpke számításokat végezve (2017-es USD árfolyammal és 615 km távolsággal számolva) kijön, hogy kb 690.000 Ft bevételt jelent a társaságnak 23 utas szállítása egy alkalommal. Ez közel 1100 Ft/Km fuvardíj! Autóbuszos vállalkozók most joggal kapják fel a fejüket, hogy ez aztán szép!!!  Ennyiért Ők is szívesen mennének. :-)


Egy másik példát találunk erre az utazási módra Vietnámban Hanoiból Sapa-ba történő utazásnál.

Itt kétféle szolgáltatást találunk, a Royal Cabin Sleep Bus magasabb komfortfokozatú utazást és a Standard Sleeper Bus "közösségi" utazást.

A komfortosabb esetében a Royal kabinos busznak 20 nagy és modern kabinja van, amihez tartozik egy kiváló minőségű, telefon töltő port és nagy sebességű wifi hálózat, 17 hüvelykes LCD-képernyő és 500 GB-os merevlemez, amely sok HD-tartalmat tartalmaz, illetve fejhallgató, hogy a többi utast ne zavarjuk utazás közben.

A normál alvóbusz 36-44 utas szállítására alkalmas, de itt a magánszféra már nem annyira biztosított, mivel 3 egymás melleti sorban helyezkednek el a fekvőhelyek. Viszont ingyenes wifi, víz és takaró jár az utazáshoz. Természetesen a kényelemről történő lemondásért cserébe alacsonabb árat kell fizetnünk.


Harmadik példánk egy Ausztráliában működő vállalkozás, a SleepBus, ami inkább karitatív jellegű, hiszen itt az utcán élő emberek szállásproblémájára kínál megoldást a vállalkozás alapítója Simon Rowe.

Amikor Simon Rowe azt kutatta, hogyan tudna segíteni az utcán lévő embereknek, ugyanarra a kérdésre tér vissza; Nincs megfelelő számú ágy.  Ezért hozzálátott, hogy azonnali és költséghatékony megoldást hozzon létre társadalmuk legkiszolgáltatottabb emberei számára, hogy meilőbb talpra tudjanak állni.

Autóbusz típustól függően alvó kabinokat, nappali tartózkodókat, vagy mosó helységeket alakítottak ki meglévő autóbuszokból. Az alapító munkáját jelenleg is önkéntesek és adományt fizetők segítik, továbbá különböző támogató partnerek biztosítják a működtetéshez szükséges tőkét, hiszen az "utasoktól" nem kérnek pénzt.


Mint láthattuk több pédát is találunk a világban arra, hogy az utazást kényelmesebbé tegyük. A pandémia helyzet után talán el kellene gondolkodni azon, hogy lehet-e ez egy útja a turizmus beindításának. Olyan utakat szervezni, ahol az utas az utazás alatt több ezer kilométert beutazva végig kényelmes autóbuszon utazik, világot lát és közben közösséget kovácsol. Egy körutazás keretén belül Európa számos pontjára el lehetne jutni az alvóbuszokkal. 

Persze ezek az utaztatások más jellegű autóbuszokat igényelnek, mint a hagyományos különjárati személyszállítások, de a netet böngészve rátalálhatunk olyan vállalkozásokra, akik ilyen jellegű alvó-buszokat kínálnak megvételre, vagy bérletre (pl. bustraders.com). Sőt, ha ügyesek vagyunk, mi magunk is átalakíthatjuk meglévő autóbuszunkat, hogy minél nagyobb részesedést szerezzünk ebben az új piaci szegmensben.

Én szívesen részt vennék egy ilyen utazáson, úgyhogy ha valaki elindította az első járatát, szóljon!


hellobusz.hu